Skip to content

Menu

  • Kontakt
  • Informacje o nas

Archiwa

  • maj 2025
  • marzec 2025

Calendar

maj 2025
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« mar    

Kategorie

  • Historia
  • Przepisy
  • Top

Copyright smakiwarszawy-cukiernia.pl 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

  • Kontakt
  • Informacje o nas
logo
Jesteś tutaj :
  • Strona główna
  • Historia
  • Krótka historia rogalika croissant
Krótka historia rogalika croissant
15 marca, 2025

Krótka historia rogalika croissant

Historia Article

Bogate, kruche i idealne uzupełnienie porannej filiżanki kawy, croissant jest kwintesencją francuskiego ciasta. Ale jak powstał croissant?

W różnych opisach historii croissanta większość źródeł zgadza się, że pochodzi on z Austrii jako kipferl. Wykonany z drożdżowego ciasta pszennego, kipferl jest pieczoną bułką powszechną w Europie Środkowej. Zapisy mówią, że kipferl pojawił się już w XIII wieku, ale wielu uważa, że może być jeszcze starszy. Popularne mity przypisują jego wynalezienie świętowaniu porażki Imperium Osmańskiego w bitwie pod Wiedniem; kształt półksiężyca reprezentował księżyc na fladze osmańskiej.

„Te historie są prawie na pewno nieprawdziwe” – mówi pochodzący z Austrii szef kuchni Jürgen.

Niezależnie od pochodzenia kipferl, w XIX wieku trafił on do Francji.

W innej popularnej legendzie mówi się, że Maria Antonina wprowadziła kipferl na francuski dwór, tęskniąc za potrawami z Austrii. Chociaż jest to romantyczna historia, nie ma żadnych zapisów historycznych, które potwierdzałyby tę opowieść.

August Zang
Zdjęcie wikipedia.org

Najwcześniejsze odnotowane wprowadzenie kipferl do Francji miało miejsce w 1839 roku, kiedy austriacki oficer artylerii August Zang założył wiedeńską piekarnię w Paryżu. Paryżanie zakochali się w kipferl (i w wiedeńskich wypiekach jako całości) i naśladowali chleb w swoich własnych sklepach. Nazwa „croissant” również zaczęła pojawiać się w zapiskach historycznych, odnosząc się do półksiężycowatego kształtu chleba.

W 1915 roku Sylvain Claudius Goy zapisał pierwszą znaną francuską wersję przepisu na croissanta. Zamiast ciasta brioche, jak używał August Zang, Goy przekształcił przepis w laminowane ciasto drożdżowe. Laminowanie polega na składaniu masła i ciasta w celu utworzenia cienkich, łuszczących się warstw ciasta.

W ten sposób narodziło się kultowe francuskie ciasto, które znamy i kochamy do dziś.

Większość z nas zna dziś mrożone rogaliki, dostępne w sklepach spożywczych, piekarniach i restauracjach. Są one stosunkowo nowym wynalazkiem zrodzonym z innowacji.

Sara Lee
Zdjęcie comparefoodsnc.com

Wraz z rozwojem technologii, w 1981 roku amerykańska korporacja Sara Lee opracowała pionierską metodę zamrażania ciasta na rogaliki do wysyłki. Zamrożone ciasto wymagało jedynie szybkiego upieczenia przed podaniem. Pozwoliło to firmom zatrudniać niewykwalifikowaną siłę roboczą, a ludziom z łatwością przygotowywać rogaliki w domu.

Poprzez liczne ewolucje, eksperci ds. żywności i historycy zgadzają się, że croissant stał się wyjątkowo francuskim ciastem. W 1920 roku francuski rząd uznał go nawet za narodowy produkt francuski.

Wiele innych krajów również ma swoje własne odmiany croissanta. Od hiszpańskiego Xuixo z nadzieniem śmietanowym po amerykański fast food croissan’wich, jest to naprawdę podstawa nowoczesnej kuchni światowej.

Możesz także polubić

Słodki smak zwycięstwa

Warto spróbować: 9 tradycyjnych polskich deserów

Historia powstania sernika

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Calendar

maj 2025
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« mar    

Wszystkie treści zamieszczone na stronie smakiwarszawy-cukiernia.pl mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. Strona nie oferuje sprzedaży produktów ani usług i nie stanowi źródła profesjonalnych porad kulinarnych czy zdrowotnych. Właściciel serwisu nie ponosi odpowiedzialności za decyzje podejmowane na podstawie publikowanych treści. Korzystanie z serwisu odbywa się wyłącznie na własną odpowiedzialność użytkownika.

Strony serwisu

Polityka prywatności

Regulamin

Copyright 2025 | smakiwarszawy-cukiernia.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.